STUKJE GESCHIEDENIS

Op het voormalig sportcomplex Riekerhaven ontwikkelde woonstichting De Key in samenwerking met gemeente Amsterdam en Socius Het Startblok Riekerhaven. Het Startblok is een woonproject bedoeld voor jongeren uit Amsterdam en jonge vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders). Het manifest: Building a future a together!

Sinds juli 2018 wordt Startblok Riekerhaven niet meer beheerd door Socius, maar door De Key.

Het Startblok is gebouwd op het voormalig sportcomplex Riekerhaven. Tussen de woonblokken zijn twee grote buitenruimtes die bij Het Startblok horen en waar volop gelegenheid is om buiten te recreëren. Het Startblok bevindt zich op een groene locatie omringd door veel bomen.

Het Startblok is aan drie kanten omringd door een metrospoor en twee snelwegen. Hierdoor ontstaat er een gevoelsmatige barrière, en heeft de buurt niet snel last van bijvoorbeeld activiteiten buiten. De eerste buren wonen pas 500 meter verderop! Aan de Noord- en Oostzijde van Startblok zijn bedrijventerreinen. Naast en op het terrein zijn al meerdere festivals georganiseerd en er zijn verschillende winkels, supermarkten en markten in de buurt.

Om Het Startblok tot een succes te maken zijn we allerlei samenwerkingsverbanden aangegeaan met partijen die iets voor het project konden betekenen.

  • Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor de opvang, begeleiding en uitstroom (uit de opvang) van asielzoekers in Nederland. Voor het Startblok houden zij zich bezig met de werving en selectie van de statushouders en denken zij mee in de ontwikkeling.
  • Kamers met Kansen (initiatief van Combiwel) is een Woon-Leer-Werktraject voor mbo-leerlingen van 18 tot 26 jaar met risico op schooluitval op weg naar een startkwalificatie. Het Startblok biedt plaats aan 15 jongeren die hier onder begeleiding van Kamers met Kansen gaan wonen, met als doel hun vaardigheden dusdanig te ontwikkelen dat ze als zelfstandig burger op eigen benen kunnen staan en weten wat goed burgerschap inhoudt.
  • Vluchtelingen die te horen krijgen dat ze in Nederland mogen blijven, kunnen beginnen met het opbouwen van een nieuw bestaan. Dat is niet altijd even gemakkelijk in het doolhof dat Nederland heet. Vluchtelingenwerk helpt hen daarbij. Voor het Startblok denkt Vluchtelingenwerk mee in de ontwikkeling van het project en bieden zij ondersteuning aan de statushouders die hier komen te wonen.

  • Riekerhaven, 1062, Amsterdam
  • 102 kamers & 483 studio’s
  • Start verhuur: vanaf juni 2016
  • Looptijd: beheer Socius tot juli 2018

PROJECTINGREDIËNTEN

Per project hebben we ingrediënten toegevoegd, vaak met extra oog voor de maatschappij. In dit afgeronde project vond je het volgende terug:

SAMEN HET PROJECT BEHEREN

De dagelijkse gang van zaken in het pand wordt geregeld door beheerders.
Voor bewoners, door bewoners.

MAATJE WORDEN

Als bewoner kun je maatje worden. Een jongere uit Nederland en een jonge statushouder vormen samen een duo.

WONEN MET STATUSHOUDERS

In Het Startblok wonen jongeren die recentelijk een verblijfsvergunning hebben gekregen.

NEEM EEN KIJKJE VAN BINNEN

MEER WETEN

Heb je nog vragen over dit project?
Neem contact met ons op!

NIEUWS VAN SOCIUS

Dit is Evangelia, 24 jaar oud en sinds afgelopen mei de nieuwe pandbeheerder van De Saffier. Bij De Saffier wonen ouderen …

Vandaag in ‘Binnenkijken bij’ zijn wij op bezoek bij Marlies! Marlies is 29 jaar oud en bewoonster van De Nieuwe Eyk, …

Yes! De (zomer)vakantie gaat beginnen, maar waarschijnlijk ga je jouw vakantie dit jaar in eigen land vieren. Ben je benieuwd hoe …

Al onze medewerkers schrijven flink van zich af tijdens een werkdag en al het papier dat hier versleten wordt is dan …

Nederland fietsland

22 april 2020

Nederlanders zijn gek op fietsen, onze bewoners vormen hierop geen uitzondering. Onze locaties tellen daarom veel fietsen. Naast alle mooie en …

Ga je studeren en zoek je een studentenkamer in Wageningen? Wij zoeken enthousiaste bewoners! Benieuwd? Lees dan snel verder. Wist je …

Startblok Riekerhaven - Socius