EEN KORTE GESCHIEDENIS

Plan Einstein was onderdeel van een innovatieve aanpak van de gemeente Utrecht om de integratie van vluchtelingen te bevorderen. In Plan Einstein in Overvecht woonden vluchtelingen samen met jongeren uit de wijk. De bewoners van Plan Einstein en de wijkbewoners in Overvecht konden hier cursussen Entrepreneurship en Engels volgen, deelnemen aan een praktijkprogramma voor ondernemerschap en werk, of andere activiteiten bijwonen. Meer informatie over het project is te vinden op Plan-Einstein.nl.

Aan de Einsteindreef in Utrecht beheerde Socius 36 kamers in hetzelfde gebouw als het lokale asielzoekerscentrum. Per 31 oktober 2018 is Plan Einstein afgelopen.

Bij Plan Einstein hebben de bewoners zelf mee kunnen helpen met de transformatie van het pand. Bewoners organiseerden samen activiteiten omtrent sport, muziek en koken waaraan iedereen aan kon deelnemen. De jongeren die via Socius bij Plan Einstein hebben gewoond, zijn geselecteerd op hun betrokken houding bij het project en hun binding met de wijk.

WAT WERD ER VERHUURD?

  • 35 kamers van minstens 30 m².
  • Huurprijzen vanaf € 375,00 inclusief.

Plan Einstein lag in de wijk Overvecht, in Utrecht.

Bij Plan Einstein hebben we met veel verschillende partners samengewerkt.
De innovatieve aanpak voor opvang en integratie, de Utrecht Refugee Lauch Pad (URLP), is ontwikkeld door de gemeente Utrecht met Socius, Utrecht Center for Entrepreneurship (onderdeel van Universiteit Utrecht), Vluchtelingenwerk Midden-Nederland en de Volksuniversiteit Utrecht. De Universiteiten van Oxford en Roehampton onderzochten de impact en de resultaten van het project op de wijk, de inwoners en de stad.

  • Einsteindreef 101, 3562 GB, Utrecht
  • 35 kamers
  • Verhuur: vanaf november 2016
  • Einde verhuur: beheer Socius tot 31 oktober 2018

PROJECTINGREDIËNTEN

Wonen in een project van Socius is vooral heel erg gezellig, omdat er veel jongeren bij elkaar wonen. Daarbij krijgen bewoners de vrijheid om samen hun eigen woonomgeving vorm te geven. Per project hebben we ingrediënten toegevoegd, soms met extra oog voor de maatschappij:

WONEN MET VLUCHTELINGEN

In de tweede vleugel van Plan Einstein was een AZC gevestigd. Hier woonden vluchtelingen.

MEEKLUSSEN VOOR HUURKORTING

Bij de verbouwing van Plan Einstein heeft Socius met zelfwerkzaamheid gewerkt. In ruil voor 48 uur meeklussen hebben bewoners 10% huurkorting kunnen verdienen.

SAMEN HET PROJECT BEHEREN

De dagelijkse gang van zaken in het pand werd geregeld door het beheerteam. Voor bewoners, door bewoners!

MEER WETEN

Heb je vragen over dit project? Neem contact met ons op!

NIEUWS VAN SOCIUS

Lees hier het laatste nieuws!

Wil jij een uitdagende en veelzijdige baan? Ben jij maatschappelijk betrokken en werk je gestructureerd? Kun je prioriteiten stellen en neem je …

Wat betekent duurzaamheid voor Vera, bewoner van onze woonlocatie De Saffier in Utrecht? Vera is 25 jaar oud, zit in het bestuur …

Ben jij op zoek naar een baan voor 16 tot 24 uur per week? Heb je affiniteit met (financiële) administratie? Ben je …

Vandaag in ‘Binnenkijken bij’ nemen we een kijkje in een woning in Utrecht. We zijn op bezoek bij Jolien, bewoonster van De …

Plan Einstein - Socius