WONEN IN KARMIJN

Op 1 december 2017 werd Karmijn opgeleverd! Karmijn bevindt zich in Amsterdam Nieuw-West, op hetzelfde terrein (voormalig ‘ACTA’) als onze locatie Tijdelijk Wonen Amsterdam.

Bij Karmijn wonen statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) en Nederlandse jongeren samen. Het doel van deze locatie is om alle bewoners een goede thuisbasis te geven, daarom bouwen de bewoners van Karmijn samen aan een community. Van élke bewoner wordt dan ook verwacht dat zij zich inzetten voor hun medebewoners: dit begint bij het zijn van een goede buur, en bewoners krijgen daarbij alle ruimte om samen activiteiten te organiseren.

Karmijn is de zusterlocatie van LOhuizen. Beide locaties zijn gerealiseerd in 2017 in samenwerking met de Alliantie.

VOOR WIE ZIJN DE WONINGEN VAN KARMIJN?

Karmijn is voor iedereen van 18 t/m 27 jaar die graag maatschappelijk betrokken is en wil bijdragen aan zijn of haar eigen woonplek. Op deze locatie wordt de ene helft van de 110 woonruimtes bewoond door starters met een vluchtelingenachtergrond en de andere helft door Nederlandse starters & studenten. Deze verschillende bewoners brengen stuk voor stuk eigen levenservaring en kennis met zich mee. Samen vormen deze jongeren van diverse afkomst een community waarin ieders eigen inbreng voorop staat!

WOONSTARTER IN AMSTERDAM?
MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN?
 • 110 woningen: twee soorten studio’s (14m² & 24m²) en tweekamerappartementen van 32m².
 • Als er een studio of appartement bij Karmijn vrijkomt, kun je daarop reageren via WoningNet. Een heads-up krijgen als er een woning vrij is gekomen? Like dan onze Facebookpagina.
 • De studio’s en appartementen van Karmijn worden allemaal onder een jongerencontract verhuurd. Dit betekent dat je je WoningNet inschrijftijd niet kwijtraakt als je een woning bij Karmijn accepteert, en er maximaal 5 jaar woont.
 • 4 verdiepingen: je deelt jouw verdieping met 12-18 anderen, dat is je woongroep.
 • Elke verdieping heeft een gedeelde ruimte, dit kan een ruime woonkeuken zijn waar alle bewoners gebruik van mogen maken, of bijvoorbeeld de wasruimte van het gebouw.
 • De huurprijzen zijn inclusief gas, water, elektra, internet & wasmachinegebruik. De huurprijs van de studio’s van 24m² is afhankelijk van je leeftijd.
Woningtype Grootte
24 studio’s 14m²
64 studio’s 24m²
22 appartementen 32m²

De woningen van Karmijn zijn sociale huurwoningen. De huurprijzen passen dan ook binnen het ‘Passend toewijzen’ beleid. Lees op WoningNet meer over deze regels.

Een gedeelte van de woningen bij karmijn is gereserveerd voor de leeftijdsgroep 18 t/m 22 jaar. Deze leeftijdsgrens wordt gehanteerd in verband met de huurtoeslaggrens. De huurprijs voor deze woningen verschilt dan ook van de woningen die toegewezen worden aan personen van 23 t/m 27 jaar. Als een woning vrijkomt bij Karmijn wordt duidelijk in de WoningNet advertentie vermeld wat voor woning het betreft en voor wie deze geschikt is.

 

IN EN OM KARMIJN

 • Karmijn bestaat uit twee delen: gebouw A en gebouw B, deze hebben beide 4 verdiepingen.
 • Je kunt gezellig barbecueën op de vaste barbecues op de binnenplaats aan de voorkant van Karmijn!
 • Het pand naast Karmijn is het thuis van culturele hotspot RADION. In RADION vind je een (eet)café dat 7 dagen per week open is, en er worden veel culturele evenementen georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de website van RADION.
 • Je was doen is zo gepiept op de eerste verdiepingen van zowel gebouw A als B van Karmijn! De kosten voor het gebruik van deze machines zit inbegrepen in de servicekosten.

In de omgeving van Karmijn heb je een groot scala aan winkelmogelijkheden, elk met meerdere supermarkten en één of meer drogisten en andere winkels. Met 5 minuten fietsen kun je bij een van de drie winkelcentra in de buurt zijn: Belgiëplein, Sierplein of Delflandplein.

In je vrije tijd is het ook prima toeven in de omgeving van Karmijn! Zo zit RADION om de hoek van Karmijn en vind je op de binnenplaats voor Karmijn een vuurplaats en verschillende barbecues waar je gebruik van kunt maken.

Om bij Karmijn te komen met het openbaar vervoer is gemakkelijk: Om de hoek stopt er een tram, en op 8 minuten lopen vind je metrohalte Henk Sneevlietweg.

Ben je met de auto? De oprit naar de ring is slechts 4 minuten rijden.

 

Enthousiast over Karmijn? Om in Karmijn te kunnen komen wonen moet je onderstaande aanmeld- en selectieprocedure doorlopen.

STAP 1
Herken je jezelf in het volgende profiel?

 • Je bent maatschappelijk betrokken, steekt graag de handen uit de mouwen en wordt enthousiast van het idee achter Karmijn.
 • Je bent sociaal, en staat open voor mensen uit andere culturen en achtergronden
 • Je hebt een lopende inschrijving op Woningnet
 • Je hebt een maximaal jaarinkomen conform de regels van ‘Passend toewijzen

Ja? Dan kun je, als er een woning vrij is, je inschrijven voor de advertentie op WoningNet. Deze advertenties staan altijd een week online! Volg de Socius Facebookpagina om een heads-up te krijgen als er een woning bij Karmijn beschikbaar is.

STAP 2

Heb je succesvol gereageerd op de WoningNetadvertentie? De eerste 30 kandidaten worden uitgenodigd voor de verplichte informatieavond.

Het kan zijn dat je pas vlak van tevoren een uitnodiging krijgt, dit kan komen doordat wij pas laat de kandidatenlijst vanuit WoningNet krijgen. Vaak staat de datum van de infoavond alvast in de advertentie, lees daarom de advertentie goed door!

Check dus even of je e-mailadres goed in Woningnet staat, anders loop je misschien onze e-mails mis! Check ook even je spambox, het kan zomaar zijn dat daar je uitnodiging in is beland.

STAP 3
Een uitnodiging ontvangen? Dan zien we je op de infoavond. Hier kun je al je vragen stellen, krijg je een presentatie en hoor je meer over de verdere selectieprocedure.

Deze infoavond is verplicht: ben je niet aanwezig, dan kom je niet in aanmerking voor een woning bij Karmijn!

STAP 4
Nog steeds enthousiast na de infoavond? Vul dan jouw motivatie en een aantal andere vragen in op de online vragenlijst.

Een link en de deadline hiervoor krijg je van ons per e-mail nadat je aanwezig bent geweest op de infoavond. Motivaties worden alleen geaccepteerd via de link die je krijgt toegestuurd. Motivaties die via andere kanalen worden ingezonden worden niet in behandeling genomen.

STAP 5

Was je aanwezig bij de infoavond en heb je je motivatie ingediend? Dan rest je nog een belangrijke stap: de financiële check! We zullen je een e-mail sturen waarin we je vragen om een inkomensverklaring over het voorgaande jaar in te dienen. Dit wordt ook wel een IBRI of IB-60 formulier genoemd. Zonder dit formulier kunnen we je geen woning aanbieden.

Via Mijn Belastingdienst kun je je inkomensverklaring downloaden. Let op: hiervoor heb je een DigiD nodig! De woningen van Karmijn zijn sociale huur, daarom wordt het ‘Passend Toewijzen’ principe toegepast.

STAP 6
Alles in orde? Gefeliciteerd, dan kun je je huurcontract tekenen!

Hiervoor zal je via e-mail een uitnodiging ontvangen. Voordat je je sleutel krijgt, moet je wel je eerste huurbetaling hebben voldaan: je sleutel ontvang je dus niet bij het tekenen van je contract.

De Alliantie – Woningcorporatie de Alliantie is samen met Socius de initiatiefnemer van Karmijn.

Gemeente Amsterdam – In samenwerking met de gemeente Amsterdam is er een thuis gevonden voor 55 statushouders bij Karmijn.

VluchtelingenWerk Nederland – VluchtelingenWerk begeleidt bewoners met een vluchtelingachtergrond.

 • Wat is een jongerenhuurcontract?
  De woningen van Karmijn worden exclusief verhuurd onder een jongerenhuurcontract. Een jongerencontract houdt in dat je maximaal 5 jaar bij Karmijn kan wonen. Daar staat tegenover dat je je wachttijd behoudt zodra je een woning bij Karmijn hebt geaccepteerd. Je blijft dus gedurende maximaal 5 jaar ‘doorsparen’ voor de volgende stap in je wooncarrière. Gezien de juridische constructie van een jongerencontract, kan deze alleen worden aangeboden aan personen van 18 t/m 27 jaar.
 • Moet ik student zijn om me aan te melden voor Karmijn?
  Bij Karmijn geldt geen campuscontract. Je hoeft dus niet te studeren om er te komen wonen.
 • Zijn huisdieren toegestaan?
  Huisdieren zijn toegestaan zodra je hier schriftelijk toestemming voor gekregen hebt van Socius. Je huisdier mag alleen in je eigen woning verblijven, niet in de algemene ruimtes. In het geval van klachten, moet het huisdier binnen 24 uur een alternatief onderkomen krijgen.
 • De huurprijs is inclusief servicekosten, wat houdt dit precies in?
  Er is per maand een gedeelte van het huurbedrag gereserveerd voor het betalen van de servicekosten, zoals elektriciteit, water, internet en wasmachinegebruik. In je huurcontract kun je lezen wat er precies onder servicekosten valt.
 • Mag je samenwonen?
  De appartementen zijn bedoeld voor tweepersoonshuishoudens, daar mag je dus samenwonen. Je kunt niet als éénpersoonshuishouden in een type 3 appartement wonen. In de studio’s is samenwonen niet toegestaan. Let op: Je kunt alleen samenwonen als de persoon die met je meeverhuist ook als zodanig in jouw Woningnetprofiel geregistreerd staat. Als je gereageerd hebt op de advertentie voor tweepersoonsappartementen, vergeet dan niet te kijken naar de inkomens van beide personen om te zien of jullie gecombineerde inkomen binnen de inkomensgrenzen van de appartementen valt; dit wordt Passend toewijzen genoemd. Klik hier voor meer informatie.
 • Moet ik een inboedelverzekering afsluiten?
  Dit is niet verplicht, maar Socius raadt al haar huurders aan een inboedelverzekering af te sluiten.
 • Kan ik huurtoeslag krijgen?
  Ja, alle woningen van Karmijn zijn sociale huur. Je kunt kijken hoeveel huurtoeslag jij persoonlijk zou krijgen door een proefberekening te maken op mijn.toeslagen.nl.
 • Mag ik roken in het pand?
  Het is niet toegestaan om te roken in de algemene ruimtes. Roken mag alleen in je eigen woning, en buiten.
 • Is er internet aanwezig?
  Ja, internet zit inbegrepen in de servicekosten. Je moet nog wel een eigen router aanschaffen als je draadloos internet wilt.
 • Mag ik mijn woning verven en/of boren in de muren?
  Ja, je mag aan je woning klussen. Ook de vloer mag worden aangepast. Wanneer je gaat verhuizen, hoef je de woning niet in originele staat op te leveren. Echter is de nieuwe huurder niet verplicht om bijvoorbeeld een door jou gelegde laminaatvloer over te nemen, maar je mag hier onderling wel afspraken over maken. Wil de nieuwe huurder niets overnemen, dan ben je wel verplicht om de woning leeg op te leveren.
 • Moet ik een borg betalen?
  Ja. Voor studio’s geldt een borg van €400. Als je een appartement gaat huren, betaal je een borg à €600.

 • Louwesweg 5 – 231, 1066 EA Amsterdam
 • 110 woningen
 • Start verhuur: december 2017
 • Looptijd: minimaal 10 jaar

  Jouw naam

  Jouw e-mail

  Jouw bericht

  COMMUNITY-INGREDIËNTEN

  Wonen in een community van Socius is vooral heel erg gezellig, omdat er veel jongeren bij elkaar wonen. Daarbij krijgen bewoners de vrijheid om samen hun eigen woonomgeving vorm te geven. Per locatie hebben we ingrediënten toegevoegd, vaak met extra oog voor de maatschappij:

  WONEN MET STATUSHOUDERS

  50% van de bewoners van Karmijn is asielzoeker geweest. Deze bewoners zijn nu in bezit van een verblijfsvergunning, en krijgen, doordat ze samen wonen met Nederlanders, de mogelijkheid om sneller te integreren.

  SAMEN DE LOCATIE BEHEREN

  De dagelijkse gang van zaken in het pand wordt geregeld door het beheerteam.
  Voor bewoners, door bewoners!

  NEEM EEN KIJKJE VAN BINNEN

  BEKIJK HIER DE PLATTEGRONDEN VAN DE WONINGEN

  WORD BEWONER VAN KARMIJN

  Enthousiast? Like onze Facebookpagina,
  dan zie je het meteen als er een woning vrijkomt!

  Karmijn - Socius