EEN KORTE GESCHIEDENIS

Aan de Th. K. van LOhuizenlaan in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam vind je LOhuizen. Wonen bij LOhuizen was voor iedereen van 18 t/m 27 jaar die graag maatschappelijk betrokken is en bij wilde dragen aan zijn of haar eigen woonplek. In deze wooncommunity was de ene helft van de 81 woonruimtes bewoond door statushouders en de andere helft bewoond door starters en studenten. Deze verschillende bewoners brachten stuk voor stuk eigen levenservaring en kennis met zich mee. Samen vormden deze jongeren van diverse afkomst een community waarin ieders eigen inbreng voorop staat.

De bewoners van LOhuizen werkten daarnaast samen met de buurt om voor iedereen een leuke en goede thuisbasis te creëren. Bij LOkaal – de gedeelde ruimte op de begane grond van LOhuizen – wordt vaak van alles georganiseerd. Bewoners leren samen bij het taalcafé, koken en eten gezellig samen.

LOhuizen is de zusterlocatie van Karmijn. Beide locaties zijn gerealiseerd in 2017 in samenwerking met de Alliantie.

  • 81 woningen: twee soorten studio’s (14m² & 24m²) en tweekamerappartementen van 36m².
  • 4 verdiepingen: een verdieping werd met 20 anderen gedeeld. Dit heet een woongroep.
  • Op de begane grond en eerste verdieping waren er gezamenlijke ruimtes. Dit zijn ruime woonkeukens waar bewoners elkaar konden ontmoeten.
Woningtype Grootte
16 studio’s 14m²
49 studio’s 24m²
16 appartementen 32m²

Voor je dagelijkse boodschappen hoef je als bewoner van LOhuizen niet ver te gaan: met 3 minuten fietsen ben je bij Winkelcentrum Brazilië. Daar vind je naast o.a. een aantal supermarkten ook een kapper, bakker & dierenwinkel.

Als je met het openbaar vervoer reist, is het goed om te weten dat je met 5 minuutjes lopen je bij bushalte Veelaan bent. Daar kun je een bus kan pakken richting bijvoorbeeld Javaplein, waar ook tram 14 stopt. Of je loopt in 10 minuten naar Javaplein zelf!

Moet je de trein hebben? 7 minuten fietsen vanaf LOhuizen vind je station Amsterdam Muiderpoort.

Met de auto is LOhuizen ook goed te bereiken – je bent in 5 minuten bij de oprit van de ring.

 

Het realiseren van LOhuizen heeft Socius niet alleen gedaan; samen met de volgende partijen is LOhuizen tot stand gekomen:

De Alliantie – Woningcorporatie de Alliantie & Socius zijn de initiatiefnemers van wooncommunity LOhuizen.

Gemeente Amsterdam – In samenwerking met de gemeente Amsterdam is er een thuis gevonden voor 40 statushouders bij LOhuizen.

VluchtelingenWerk Nederland – VluchtelingenWerk begeleidt bewoners met een vluchtelingachtergrond.

Buurtcoöperatie Oostelijk Havengebied – Socius werkt met de Buurtcoöperatie samen om het contact tussen de buurt en de bewoners van LOhuizen te stimuleren.

  • Th. K. van Lohuizenlaan 2 – 164, 1019 CD Amsterdam
  • 81 woningen
  • Start verhuur: december 2017
  • Einde verhuur: beheer Socius tot 1 september 2021

COMMUNITY-INGREDIËNTEN

Wonen in een community van Socius is vooral heel erg gezellig, omdat er veel jongeren bij elkaar wonen. Daarbij krijgen bewoners de vrijheid om samen hun eigen woonomgeving vorm te geven. Per locatie hebben we ingrediënten toegevoegd, vaak met extra oog voor de maatschappij:

WONEN MET STATUSHOUDERS

50% van de bewoners van LOhuizen was asielzoeker. Deze bewoners zijn nu in bezit van een verblijfsvergunning, en krijgen, doordat ze samen wonen met Nederlanders, de mogelijkheid om sneller te integreren.

SAMEN DE LOCATIE BEHEREN

De dagelijkse gang van zaken in het pand worden geregeld door het beheerteam.
Voor bewoners, door bewoners!

HOE HET WAS

LOhuizen - Socius