WONEN IN DE SAFFIER

De Saffier is een woongemeenschap op een toplocatie in Tolsteeg, met een bijzonder maatschappelijk karakter! In De Saffier woon je namelijk samen met ouderen en bijzondere doelgroepen in één gebouw. Daarom zoeken we bewoners die het leuk vinden om een praatje met ze te maken en enthousiast zijn om samen van alles te ondernemen.  De Saffier is een locatie binnen het concept U, JIJ & WIJ: dit initiatief richt zich op een goede dynamiek tussen jong en oud.

In het pand van De Saffier was eerst woon- zorgcomplex Tolsteeg gevestigd. Na de transformatie vind je nu in de ene vleugel de kamers en studio’s van de jongere bewoners, en in de andere vleugel de woningen van de oudere bewoners, ondergebracht bij woningcorporatie Portaal. De Saffier kent twee soorten woonruimtes. Als je in een onzelfstandige kamer woont, deel je een ruime woonkeuken en douches met je gang. De andere optie is het bewonen van een studio of appartement: dan heb je je eigen voorzieningen, waarnaast je voor gezamenlijke activiteiten (of gewoon voor de gezelligheid) een extra woonkeuken deelt met andere bewoners.

Als bewoner van de Saffier kun je gebruik maken van de voorzieningen in gedeelde ruimtes. Daar vind je onder andere een kapper, een bar (Kaffeetaria) en activiteitenzalen. Ook kun je vrij gebruikmaken van de gemeenschappelijke tuin waar je ook een moestuin vindt!

VOOR WIE IS DE SAFFIER?

Heb je een hart voor ouderen en wil je je actief inzetten voor je medebewoners? Dan is wonen in De Saffier misschien wel iets voor jou! De kamers en studio’s zijn geschikt voor studenten en starters – van 18 t/m 35 jaar – die het leuk vinden om een goede buur te zijn en activiteiten willen ondernemen met de ouderen.

JONGEREN EN OUDEREN ONDER ÉÉN DAK
UTRECHT CENTRUM OP 10 MINUTEN LOPEN
BETAALBARE KAMERS EN STUDIO'S
 • 160 woningen verdeeld over 5 verdiepingen, waarvan 49 kamers, 107 studio’s en 4 appartementen.
 • Alle huurprijzen zijn inclusief gas, water, elektra en internet. De kamer huurprijzen zijn daarnaast ook inclusief gemeentelijke heffingen.
 • Kamerbewoners delen een ruime woonkeuken, toiletten, douches en een tuin met hun woongroep.
 • Studiobewoners beschikken over een eigen open keuken en badkamer inclusief toilet, en delen daarnaast nog een ruime woonkamer met keuken met andere studiobewoners.
Woningtype Grootte
49 kamers 17m² – 30m²
107 studio’s 20m² – 60m²
4 appartementen 50m² – 56m²
Als er een kamer bij De Saffier vrijkomt kun je onder ‘Aanbod’ in Connect de precieze details van die kamer zien, zoals de oppervlakte en de huurprijs.

IN EN OM DE SAFFIER

 • Als bewoner van de Saffier kun je gebruik maken van de voorzieningen in de schakel. Daar vind je o.a. een kapper, Kaffeetaria en activiteitenzalen.
 • Je kunt vrij gebruikmaken van de gemeenschappelijke tuin, waar je ook een moestuin vindt!
 • Als je bij de Saffier woont, kun je gebruikmaken van de gemeenschappelijke wasruimtes. Je hoeft dus niet zelf een wasmachine te kopen.

OMGEVING

De Saffier is gelegen in de buurt Tolsteeg, in Utrecht. Tolsteeg grenst direct aan de zuidwestkant van het levendige centrum van Utrecht; met 10 minuten lopen sta je op het Ledig Erf en de Twijnstraat, waar je restaurants & leuke winkels vindt.

Op zoek naar gezelligheid buitenshuis nóg dichterbij? Je bent binnen no-time aan de Westerkade, daar is ook een scala aan restaurantjes en café’s!

400 meter van De Saffier is winkelcentrum Smaragdplein, daar vind je onder andere meerdere supermarkten, afhaalrestaurants, en drogisterijen.

BEREIKBAARHEID

Naar het centrum loop je in 10 minuten, en de Uithof is een kwartier fietsen. Binnen 5 minuten fietsen ben je op Utrecht CS, en station Vaartsche Rijn ligt praktisch voor de deur!

 

Enthousiast over de Saffier en lijkt het je leuk om een maatschappelijke bijdrage te leveren? Om hier te mogen wonen moet je onderstaande aanmeld- en selectieprocedure doorlopen.

HOE WORD JE BEWONER VAN DE SAFFIER?

STAP 1
Voldoe je aan de volgende criteria?

 • Je bent tussen de 18 t/m 35 jaar oud.
 • Je studeert, werkt al of bent op zoek naar werk en zoekt een kamer in Utrecht.
 • Je wilt met veel mensen samen wonen in één wooncommunity.
 • Je bent op zoek naar gezelligheid met leeftijdsgenoten en gelijkgestemden, maar wilt ook een ruime plek voor jezelf.
 • Je wilt een maatschappelijke bijdrage leveren aan de community.
 • Voor de woningen in De Saffier gelden de inkomenseisen van sociale huurwoningen, dus je mag op jaarbasis niet meer dan €47.699 bruto verdienen.

Dan kun je jezelf inschrijven voor de wachtlijst, mits er nog plek is. Als de wachtlijst gesloten is, is dat altijd tijdelijk. Wachtlijst gesloten? Kijk dan regelmatig terug!

STAP 2
Succesvol aangemeld? Mooi! Houd dan je e-mail goed in de gaten voor updates, we zullen je alleen digitaal contacteren. 

Wanneer er een kamer vrijkomt in De Saffier wordt er een hospiteeravond georganiseerd door de woongroep: zij kiezen de nieuwe bewoner. Je krijgt een e-mail van Socius Connect wanneer je je kunt inschrijven voor een hospiteeravond. Dit werkt via het first come, first serve principe: de eersten die reageren hebben de meeste kans. Er zijn per kamer 10 hospiteerplekken beschikbaar, wees er dus snel bij! 

Let op: voor studio’s hebben we een nieuwe selectieprocedure. De selectie voor de studio’s bestaat uit twee verplichte delen: aanwezigheid zijn de informatieavond en het inleveren van een motivatiebrief. De infoavond wordt eens in het half jaar gehouden. Wanneer je op de wachtlijst in Connect staat ontvang je een mailtje als de inschrijvingen voor de informatieavond worden geopend. Ook hiervoor geldt vol = vol.  

STAP 3
Heb je een bevestigingse-mail gekregen? Dan zien we je op de hospiteeravond. Hier kun je de woongroep ontmoeten, de kamer zien en al je vragen stellen. Na afloop laat de gangbeheerder zo snel mogelijk de uitslag horen. 

In het geval van de studio’s word je, als je je hebt ingeschreven, op de informatieavond verwacht. Op de informatieavond geeft het beheerteam een presentatie over De Saffier, wordt er een korte rondleiding gegeven en is er ruimte om elkaar te leren kennen en om vragen te stellen. Na afloop ontvang je een linkje om je motivatiebrief te uploaden. Op basis van de informatieavond en de motivatiebrief zal er een selectielijst worden samengesteld van geschikte kandidaten. De selectielijst is de directe wachtlijst voor de studio’s. Na een half jaar is het weer tijd voor een nieuwe ronde en wordt de selectielijst aangevuld.  

STAP 4
Ben je uitgekozen als nieuwe bewoner? Gefeliciteerd! Dan moet je om het officieel te maken je huurcontract komen tekenen en de eerste maand huur + borg + €25 administratiekosten betalen. De beheerder huurzaken neemt contact met je op om hiervoor een afspraak te maken.

STAP 5
Getekend en betaald? Op de eerste dag dat je huurovereenkomst ingaat ontvang je de sleutels van jouw nieuwe woning en kun je gaan klussen en verhuizen!

De Saffier is een succes door de hechte samenwerkingsverbanden met de partijen die de woonlocatie ondersteunen en aanvullen. Dit kan op allerlei gebieden zijn! Met de volgende partijen werken we op dit moment samen:

 • Portaal – Woningcorporatie: “Wij zorgen voor een thuis voor 56.000 huishoudens.”
 • Digitale Buddies Binnen dit tien-weekse programma worden ROC-studenten gekoppeld aan Utrechtse ouderen en gaan ze iedere week samen in gesprek over wat voor hen belangrijk is. Vanuit dit gesprek ontstaat de motivatie om aan de slag te gaan met digitale vaardigheden: de jongeren helpen de ouderen in deze ontdekkingstocht.
 • Stichting Welzijn De Saffier – Zaalbeheer Stichting Welzijn De Saffier beheert de twee zalen van De Saffier. Deze zalen worden gebruikt door zowel de bewoners (jong & oud) als buurtbewoners. De stichting bestaat uit bewoners van De Saffier. Als bewoner kun je activiteiten organiseren in deze zalen!
 • Tuinen van Tolsteeg – Tuinbeheer: “De stichting Tuinen van Tolsteeg heeft als doel het verbeteren van de leefbaarheid in en rondom De Saffier met behulp van groen. De tuinen bieden ruimte voor activiteiten van alle generaties.”
 • Plegt-Vos Bouwgroep: “Plegt-Vos geeft vorm aan woon-, werk- en leefplezier. Met toekomstbestendige oplossingen geven wij invulling aan de veranderende behoeftes op het gebied van wonen, werken en leven”.
 • Vaspro – Bouwmanagement:”Vaspro is ervaringsdeskundige op het gebied van leegstand- en transformatiemanagement.”

VEELGESTELDE VRAGEN

 • Zijn huisdieren toegestaan?
  Huisdieren zijn toegestaan, mits Socius hier schriftelijke toestemming voor gegeven heeft.
 • Kan ik mezelf bij de Gemeente Utrecht inschrijven?
  Ja, dit moet zelfs. Op www.utrecht.nl/verhuizen vind je alle informatie die je nodig hebt.
 • De huurprijs is inclusief servicekosten, wat houdt dit precies in?
  Er is per maand een gedeelte van het huurbedrag gereserveerd voor het betalen van de servicekosten, zoals elektriciteit, water en internet. In het huurcontract kun je nalezen welke kosten allemaal vallen onder de servicekosten.
 • Moet ik een inboedelverzekering afsluiten?
  Dit is niet verplicht, maar Socius raadt al haar huurders aan een inboedelverzekering af te sluiten.
 • Kan ik huurtoeslag krijgen?
  Je kunt alleen huurtoeslag aanvragen als je een studio hebt, dit zijn namelijk zelfstandige woningen. Voor de onzelfstandige kamers kun je geen huurtoeslag krijgen.
 • Mag ik roken in het pand?
  Het is niet toegestaan om te roken in de algemene ruimtes, met uitzondering van de balkons. Roken mag alleen in je eigen woonruimte, mits je woongroepgenoten hier geen overlast aan ondervinden. Let wel op de rookmelders: bij veel rook gaan deze af. Rook daarom met een raam open of ga even naar buiten.
 • Is er internet aanwezig?
  Ja, internet zit inbegrepen in de servicekosten. Elke kamer heeft een eigen router.
 • Mag ik mijn woonruimte verven en/of boren in de muren?
  Ja, je mag aan je woning klussen. Ook de vloer mag worden aangepast. Wanneer je gaat verhuizen, hoef je de kamer niet in originele staat op te leveren. Echter is de nieuwe huurder niet verplicht om bijvoorbeeld een door jou gelegde laminaatvloer of gebouwde hoogslaper over te nemen, maar je mag hier onderling wel afspraken over maken. Wil de nieuwe huurder niets overnemen, dan ben je wel verplicht om de kamer leeg op te leveren.
 • Moet ik een borg betalen?
  Ja. Voor de onzelfstandige kamers en voor de studio’s geldt een borg gelijk aan de eerste maand huur. Deze moet betaald worden bij aanvang van de huurperiode. De borg wordt weer teruggestort op de 28ste na de einddatum van het huurcontract (als je je kamer opzegt), mits de kamer leeg en correct wordt opgeleverd.

 • Saffierlaan 8-10, 3523 RC, Utrecht
 • 49 kamers & 111 studio’s
 • Start verhuur: augustus 2015
 • Looptijd: 10 jaar

  Jouw naam

  Jouw e-mail

  Jouw bericht

  COMMUNITY-INGREDIËNTEN

  Wonen in een community van Socius is vooral heel erg gezellig, omdat er veel jongeren bij elkaar wonen. Daarbij krijgen bewoners de vrijheid om samen hun eigen woonomgeving vorm te geven. Per locatie hebben we ingrediënten toegevoegd, vaak met extra oog voor de maatschappij:

  WONEN TUSSEN DE OUDEREN

  Het beste van jong en oud onder één dak, een woonomgeving waar jong en oud elkaar kunnen versterken

  WONEN MET STATUSHOUDERS

  Statushouders die tussen Nederlandse jongeren wonen hebben een grotere kans op een succesvolle integratie

  SAMEN DE LOCATIE BEHEREN

  De dagelijkse gang van zaken in het pand worden geregeld door het beheerteam. Voor bewoners, door bewoners

  WONEN MET UITSTROMERS MAATSCHAPPELIJKE OPVANG

  Kwetsbare jongeren krijgen via Socius de kans om tussen leeftijdsgenoten hun leven op de rit te krijgen

  ONS BEHEERTEAM

  De projecten van Socius worden beheerd door bewoners. Zij zorgen voor het dagelijks reilen en zeilen. De Saffier heeft twee Pandbeheerders en een Technisch beheerder.

  • Evangelia Fotiadis (Pandbeheerder);
  • Jela Nieuwstraten (Pandbeheerder);
  • Robin Verschoof (Technisch beheer).

  Wil je meer weten of heb je een vraag aan het beheerteam? Stuur dan een mailtje naar info@de-saffier.nl.

  NEEM EEN KIJKJE VAN BINNEN

  WORD BEWONER VAN DE SAFFIER

  aanmelden

  MELD JE HIER AAN

  Enthousiast? Meld je aan voor de wachtlijst!

  De Saffier - Socius