WONEN IN DE RAVEL

De Ravel is een voormalig kantoorpand van de gemeente Utrecht en staat op een ideale locatie, vlakbij het station en park Oog in Al! Hier komt alles samen waar Socius voor staat: betaalbare woonruimte voor jongeren en oog voor de maatschappij.

Wonen in De Ravel is vooral heel gezellig, omdat er veel jongeren bij elkaar wonen. Naast wonen valt er van alles te beleven: het gebouw neemt een belangrijke plaats in de buurt in met ruimte voor activiteiten, werkplekken voor creatieve ondernemers, oefenruimtes voor bandjes, De Bierkantine én de gemeenschappelijke tuinen waar de buurt en bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

VOOR WIE IS DE RAVEL?

In De Ravel hangt een gezellige studentensfeer, vandaar dat jongeren van 18 t/m 28 jaar er het beste passen. Je krijgt er je eigen kamer, maar deelt de badkamer en keuken met andere bewoners. Samen eten, borrelen en een feestje vieren is daar dus de norm!

De Ravel is ook thuis voor een aantal statushouders en kwetsbare jongeren. Zij maken een nieuwe start in de Nederlandse maatschappij, en dan helpt het hebben van een heleboel leuke huisgenoten enorm.

WOONSTARTER IN UTRECHT?
ZIN IN EEN GEZELLIGE STUDENTENSFEER?
GROTE KAMER MET UITZICHT?
 • 180 kamers van 19m², 22m² en 27m².
 • 9 verdiepingen: je deelt jouw verdieping met 19 huisgenoten, dat is je woongroep.
 • Met de woongroep deel je de woonkamer, douches, toiletten, woonkamer en keuken (minstens 44 m² met kookvoorzieningen).
 • De huurprijs is inclusief gas, water, elektra, internet en gemeentelijke heffingen.
Woningtype Grootte
54 kamers 19 m²
108 kamers 22 m²
18 kamers 27 m²
Als er een kamer bij De Ravel vrijkomt kun je onder ‘Aanbod’ in Connect de precieze details van die kamer zien, zoals de oppervlakte en de huurprijs.

 

IN EN OM DE RAVEL

 • Bewoners van De Ravel kunnen gratis parkeren. Aan de voorzijde van het pand vind je een ruim parkeerterrein uitsluitend voor gebruik van bewoners, gebruikers en bezoekers van De Ravel.
 • Altijd al willen testen of je groene vingers hebt? Bij De Ravel kun je als bewoner gebruik maken van de moestuinbakken, waar je je eigen kruiden, groenten en fruit kan verbouwen!
 • Trap een balletje met je woongroep: achter De Ravel vind je een voetbalkooi, waar bewoners van De Ravel en buurtbewoners kunnen voetballen.
 • Op de begane grond van De Ravel is de voormalige kantine verbouwd tot De Bierkantine, inclusief zonnig terras.
 • Je kunt je was doen in de ruime wasruimte met Miele wasmachines en dito drogers!
 • Dicht bij De Ravel zijn er verschillende handige voorzieningen. Zo ben je met 2 minuten fietsen bij de Händelstraat, daar vind je onder andere een supermarkt, drogist en een huisarts.
 • Ook zijn winkelcentrum Kanaleneiland en de Kanaalstraat in Lombok – met beide een ruime keuze aan allerlei winkels – dicht in de buurt. Verder ben je met fiets of auto ook binnen 10 minuten bij de Ikea in Kanaleneiland!
 • In je vrije tijd kun je prima vertoeven in de omgeving van De Ravel. Je bent met een paar minuten fietsen bij Strand Oog in Al, en nog dichterbij vind je de Muntkade, waar met lekker weer de hele buurt uitloopt om te zonnen langs de gracht.
 • De Ravel bevindt zich op een ideale locatie. Binnen tien minuten ben je op de fiets in de binnenstad, en Utrecht CS ligt nóg dichterbij. De dichtstbijzijnde tramhalte is amper vijf minuten lopen, daar vertrekken trams naar Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht CS. Ook ben je zo op de snelweg: de oprit van de A2 is 3 minuten rijden.

Enthousiast over De Ravel? Om hier te mogen wonen moet je onderstaande aanmeld- en selectieprocedure doorlopen.

STAP 1
Voldoe je aan de volgende criteria?

 • Je bent tussen de 18 t/m 28 jaar oud.
 • Je studeert, werkt al of bent op zoek naar werk en zoekt een kamer in Utrecht.
 • Je wilt met veel mensen samen wonen in één wooncommunity.
 • Je bent op zoek naar gezelligheid met leeftijdsgenoten en gelijkgestemden (voornamelijk studenten), maar wilt ook een ruime kamer voor jezelf.

Past de Ravel bij jou? Schrijf je dan in voor de wachtlijst, mits er nog plek is. Als de wachtlijst gesloten is, is dat altijd tijdelijk. Wachtlijst gesloten? Kijk dan regelmatig terug!

STAP 2
Succesvol aangemeld? Wanneer er een kamer vrijkomt in De Ravel wordt er een hospiteeravond georganiseerd door de woongroep: zij kiezen de nieuwe bewoner. Je krijgt een e-mail van Socius Connect wanneer je je kunt inschrijven voor een hospiteeravond. Dit werkt via het first come, first serve principe: de eersten die reageren hebben de meeste kans. Er zijn per kamer 10 hospiteerplekken beschikbaar, wees er dus snel bij!

STAP 3
Heb je een bevestigingse-mail gekregen? Dan zien we je op de hospiteeravond. Hier kun je de iedereen in de woongroep ontmoeten, de kamer zien en al je vragen stellen. Na afloop laat de gangbeheerder zo snel mogelijk de uitslag horen.

STAP 4
Ben je uitgekozen als nieuwe bewoner van de woongroep? Gefeliciteerd! Dan moet je om het officieel te maken je huurcontract komen tekenen en de eerste maand huur + borg + €25 administratiekosten betalen. De beheerder huurzaken neemt contact met je op om hiervoor een afspraak te maken.

STAP 5
Getekend en betaald? Op de eerste dag dat je huurovereenkomst ingaat ontvang je de sleutels van jouw nieuwe kamer en kun je gaan klussen en verhuizen!

Om De Ravel tot een succes te maken gaan we allerlei samenwerkingsverbanden aan met partijen die iets voor het woonlocatie kunnen betekenen. Dit kan op allerlei gebieden zijn!

In De Ravel vind je de volgende partijen:

 • De BierkantineDe Bierkantine “Je wekelijkse bierfestival om de hoek met Biertuin BBQ en Walhalla Retro.”
 • Art in Music  Muziekschool “In een relaxte sfeer ontdek je hoe het nummer het beste klinkt, als jij het op jouw manier speelt. Jij kiest de nummers, wij leren je de techniek en theorie!”
 • The Music Space – Oefenstudio verhuur “The Music Space verhuurt oefenruimtes voor bands in Utrecht. We onderscheiden ons door mooie, nette en goed geïsoleerde ruimtes aan te bieden.”
 • SWK 030 – Creatieve werkplekken “SWK 030 heeft als doelstelling professionele kunstenaars, creatief ondernemers, kunstinstellingen en culturele organisaties betaalbare werkruimte te bieden in de gemeente Utrecht.”

De crowdfunding voor de verbouwing van De Ravel is tot stand gekomen in samenwerking met CrowdAboutNow.

De Ravel is getransformeerd in samenwerking met Plegt-Vos, Jansen Installatie, CenTi Data & Telecom, Van Bommel Ventilatiewerken, en LomboXnet.

De inrichting van binnen- en buitenruimtes bij De Ravel is ontworpen en gemaakt door HIK Ontwerpers.

 • Moet ik student zijn om me aan te melden voor De Ravel?
  Bij De Ravel geldt geen campuscontract. Je hoeft dus niet te studeren om er te komen wonen.
 • Zijn huisdieren toegestaan?
  Huisdieren zijn niet toegestaan, tenzij Socius hier schriftelijke toestemming voor geeft. Het is dus wel bespreekbaar.
 • Kan ik mezelf bij de Gemeente Utrecht inschrijven?
  Ja, dit moet zelfs. Op www.utrecht.nl/verhuizen vind je alle informatie die je nodig hebt.
 • De huurprijs is inclusief servicekosten, wat houdt dit precies in?
  Er is per maand een gedeelte van het huurbedrag gereserveerd voor het betalen van de servicekosten, zoals elektriciteit, water en internet. In het huurcontract kun je lezen wat er precies onder servicekosten valt.
 • Wat voor energie aansluiting heeft De Ravel?
  Bij De Ravel kiezen wij voor groene elektriciteit bij Engie. De groene elektriciteit is voor 100% gebaseerd op Europese windenergie. Bij de opwekking van groene elektriciteit worden geen milieubelastende fossiele brandstoffen gebruikt en komen nauwelijks vervuilende stoffen vrij. Dit houdt in dat de stroom 100% groen en duurzaam is.
 • Moet ik een inboedelverzekering afsluiten?
  Dit is niet verplicht, maar Socius raadt al haar huurders aan een inboedelverzekering af te sluiten.
 • Kan ik huurtoeslag krijgen?
  Nee, het is niet mogelijk huurtoeslag aan te vragen voor de kamers van De Ravel.
 • Mag ik roken in het pand?
  Het is niet toegestaan om te roken in de algemene ruimtes. Roken mag alleen in de kamers, mits je woongroepgenoten hier geen overlast aan ondervinden.
 • Is er internet aanwezig?
  Ja, internet zit inbegrepen in de servicekosten. Elke kamer heeft een eigen router.
 • Mag ik mijn kamer verven en/of boren in de muren?
  Ja, je mag aan de kamer klussen. Ook de vloer mag worden aangepast. Wanneer je gaat verhuizen, hoef je de kamer niet in originele staat op te leveren. Echter is de nieuwe huurder niet verplicht om bijvoorbeeld een door jou gelegde laminaatvloer of gebouwde hoogslaper over te nemen, maar je mag hier onderling wel afspraken over maken. Wil de nieuwe huurder niets overnemen, dan ben je wel verplicht om de kamer leeg op te leveren.
 • Moet ik een borg betalen?
  Ja, ongeacht het kamertype moet er eenmalig een borg gelijk aan de eerste maand huur betaald worden bij aanvang van de huurperiode. Deze borg wordt weer teruggestort op de 28ste na de einddatum van het huurcontract (als je je kamer opzegt), mits de kamer leeg en correct wordt opgeleverd.

 • Ravellaan 96, 3533 JR, Utrecht
 • 180 kamers
 • Start verhuur: juli 2015
 • Looptijd: minimaal 10 jaar

  Jouw naam

  Jouw e-mail

  Jouw bericht

  COMMUNITY-INGREDIËNTEN

  Wonen in een community van Socius is vooral heel erg gezellig, omdat er veel jongeren bij elkaar wonen. Daarbij krijgen bewoners de vrijheid om samen hun eigen woonomgeving vorm te geven. Per locatie hebben we ingrediënten toegevoegd, vaak met extra oog voor de maatschappij:

  WONEN MET KWETSBARE JONGEREN

  Kwetsbare jongeren krijgen in De Ravel de kans om tussen leeftijdsgenoten hun leven op de rit te krijgen

  INVESTEREN IN JOUW WOONPLEK

  Bij de start van deze locatie konden bewoners crowdfunden: 24 maanden huur vooruit betalen voor de prijs van 22 = twee maanden gratis wonen

  MEEKLUSSEN VOOR HUURKORTING

  Tijdens de verbouwing van De Ravel hebben bewoners 48 uur meegeklust in ruil voor 10% huurkorting

  WONEN MET STATUSHOUDERS

  In De Ravel wonen een aantal jongeren die recentelijk een verblijfsvergunning hebben gekregen. Altijd in overleg met de gang

  SAMEN DE LOCATIE BEHEREN

  De dagelijkse gang van zaken in het pand worden geregeld door het beheerteam.
  Voor bewoners, door bewoners

  ONS BEHEERTEAM

  De dagelijkse gang van zaken in De Ravel wordt geregeld door een beheerteam van bewoners. De Ravel heeft twee Pandbeheerders en een Technisch beheerder.

  • David van Bruggen (Pandbeheerder);
  • Holger Prins (Pandbeheerder);
  • Noa Bruinsma (Technisch beheerder).

  Wil je meer weten of heb je een vraag aan het beheerteam? Stuur dan een mailtje naar info@de-ravel.nl

  NEEM EEN KIJKJE VAN BINNEN

  WORD BEWONER VAN DE RAVEL

  aanmelden

  Enthousiast? Meld je aan voor de wachtlijst!

  De Ravel - Socius