WONEN IN DE NIEUWE EYK

In de bocht van de Eykmanlaan in Tuindorp vind je De Nieuwe Eyk. Sinds februari 2018 hebben 110 bewoners hun intrek genomen. Samen hebben zij een levendige community gestart. Deze bijzondere locatie is tot stand gekomen samen met woningcorporatie Mitros.

In De Nieuwe Eyk wonen vooral starters & studenten die samen met een groep statushouders en kwetsbare bewoners een community vormen. De bewoners van De Nieuwe Eyk organiseren veel samen en kunnen gebruikmaken van gezamenlijke ruimtes waar ze elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen koken, als extraatje naast hun eigen woningen!

VOOR WIE IS DE NIEUWE EYK?

De meerderheid van De Nieuwe Eyk bewoners hebben zich aangemeld via WoningNet. Ongeveer een kwart van de bewoners is statushouder of een uitstromer uit maatschappelijke opvang.

Als je bij De Nieuwe Eyk komt wonen, verwachten we van je dat je je inzet voor de community, en De Nieuwe Eyk samen met je medebewoners tot een levendige en gezellige woonlocatie maakt. Naast sociaal huurders maken ook statushouders en kwetsbare jongeren deel uit van de community. Het doel van De Nieuwe Eyk is om alle bewoners een goede thuisbasis te geven: daarom bouwen de bewoners samen aan de community waarbinnen ze van alles samen ondernemen. Van élke bewoner wordt dan ook verwacht dat zij zich inzetten voor hun medebewoners; dit begint bij het zijn van een goede buur.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen De Nieuwe Eyk? Klik hier om je in te schrijven voor de nieuwsbrief!

MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN?
ZELFSTANDIGE WONING IN TUINDORP?
JE INZETTEN VOOR DE EYK COMMUNITY?
 • 102 studio’s & 8 appartementen
 • 6 woongroepen, je woont met 19 – 24 buren per woongroep.
 • Met je woongroep deel je een extra woonkeuken, deze richt elke woongroep samen in.
 • De huurprijzen zijn inclusief gas, water, licht & wasmachine gebruik. Voor internet & televisie dien je zelf een abonnement af te sluiten.
 • Bewoners van De Nieuwe Eyk kunnen huurtoeslag aanvragen.
Categorie Groottes
86 studio’s fase 1 ±25 m²
10 studio’s fase 2 23 m² – 53 m²
5 tweekamerapp. 54 m² – 66 m²
2 driekamerapp. 70 m² – 74 m²

 

De woningen van De Nieuwe Eyk zijn sociale huurwoningen. De huurprijzen passen dan ook binnen het ‘Passend toewijzen’ beleid. Lees op WoningNet meer over deze regels. Voor de huurprijs van een vrijgekomen woning verwijzen we je naar de bijbehorende WoningNet advertentie.

 

IN EN OM DE NIEUWE EYK

 • Je tweewieler kun je stallen in de ondergrondse fietsenstalling of in de rekken buiten op de binnenplaats.
 • Samen met de andere Eyk-bewoners deel je wasruimtes. Op elke verdieping vind je er één!
 • Op 100 meter afstand van De Nieuwe Eyk vind je winkelcentrum De Gaard. Hartstikke handig voor de dagelijkse boodschappen!
 • Tussen De Nieuwe Eyk en De Gaard in ligt Gezondheidscentrum Prinsenhof. Hier vind je o.a. twee huisartspraktijken, een apotheek en een fysiotherapiepraktijk.
 • Met 2 minuutjes fietsen sta je in het Griftpark, waar het met lekker weer heerlijk toeven is.
 • Slechts 3 minuten langer fietsen is het bruisende centrum van Utrecht, met haar levendige horeca en uitstekende shopmogelijkheden!

 

 • Vanaf Utrecht Centraal kun je buslijn 55 nemen richting Maartensdijk (via Tuindorp Oost); zo ongeveer recht voor de deur van De Nieuwe Eyk is de bushalte.
 • De Nieuwe Eyk is ook gemakkelijk bereikbaar met de auto. Met 3 minuten rijden zit je op de ring.

Enthousiast over De Nieuwe Eyk? Om hier te kunnen komen wonen moet je onderstaande aanmeld- en selectieprocedure doorlopen.

STAP 1

Herken je jezelf in de volgende drie zinnen?

 • Je bent maatschappelijk betrokken, steekt graag de handen uit de mouwen en wordt enthousiast van het opbouwen van een community samen met je buren;
 • Je hebt een maximaal jaarinkomen conform de regels van ‘Passend toewijzen
 • Je bent sociaal en staat open voor mensen uit andere culturen.

Ja? Dan kun je, als er een woning vrij is, je inschrijven voor een advertentie op WoningNet. Deze advertenties staan altijd een week online! Volg de Socius Facebookpagina om een heads-up te krijgen als er een woning bij De Nieuwe Eyk beschikbaar is.

STAP 2

Heb je succesvol gereageerd op de WoningNetadvertentie? De eerste 30 kandidaten worden uitgenodigd voor de verplichte informatieavond.

Het kan zijn dat je pas vlak van tevoren een uitnodiging krijgt, dit kan komen doordat wij pas laat de kandidatenlijst vanuit WoningNet krijgen. Vaak staat de datum van de infoavond alvast in de advertentie, lees daarom de advertentie goed door!

Check dus even of je e-mailadres goed in Woningnet staat, anders loop je misschien onze e-mails mis! Check ook even je spambox, het kan zomaar zijn dat daar je uitnodiging in is beland.

STAP 3

Een uitnodiging ontvangen? Dan zien we je op de infoavond! Hier kun je al je vragen stellen, krijg je een presentatie en hoor je meer over de verdere selectieprocedure.

Sta je wat laag op de reactielijst in WoningNet? Maar ben je wel enthousiast en uitgenodigd voor een infoavond? We raden je altijd aan om te gaan. De selectie voor de woningen van De Nieuwe Eyk is namelijk ook gebaseerd op motivatie.

Deze infoavond is verplicht: ben je niet aanwezig? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor een woning bij De Nieuwe Eyk.

STAP 4

Nog steeds enthousiast na de infoavond? Dien dan jouw motivatie in en beantwoord een aantal vragen via het online formulier.

Een link en de deadline hiervoor krijg je van ons per e-mail nadat je aanwezig bent geweest op de infoavond. Motivaties worden alleen geaccepteerd via de link die je krijgt toegestuurd. Motivaties die via andere kanalen worden ingezonden worden niet in behandeling genomen.

STAP 5

Was je aanwezig bij de infoavond en heb je je motivatie ingediend? Dan rest je nog een belangrijke stap: de financiële check! We zullen je een e-mail sturen waarin we je vragen om een inkomensverklaring over het voorgaande jaar in te dienen. Dit wordt ook wel een IBRI of IB-60 formulier genoemd. Zonder dit formulier kunnen we je geen woning aanbieden.

Via Mijn Belastingdienst kun je je inkomensverklaring downloaden. Let op: hiervoor heb je een DigiD nodig! De woningen van De Nieuwe Eyk zijn sociale huur, daarom wordt het ‘Passend Toewijzen’ principe toegepast. Let op: Wil je gaan samenwonen bij De Nieuwe Eyk? Het maximale bedrag geldt voor jullie gezamenlijke inkomens!

STAP 6

Alles in orde? Gefeliciteerd, dan krijg je een e-mail van ons met informatie over het contracttekenen en de sleuteluitgifte!

Heb je over één van de stappen van deze aanmeldprocedure een vraag? Stuur dan een e-mail naar het beheerteam!

_

Zodra er in De Nieuwe Eyk een woning vrijkomt voor bewoners uit de maatschappelijke opvang, wordt een kandidaat voorgedragen via Het Vierde Huis. Begeleiding kan hiervoor contact opnemen via beterwonen@hetvierdehuis.nl.

Statushouders worden exclusief aangedragen voor een woning bij De Nieuwe Eyk via Vluchtelingenwerk Utrecht of de Gemeente Utrecht.

 • De Nieuwe Eyk is een samenwerkingsverband tussen Socius en woningcorporatie Mitros
 • De transformatie is uitgevoerd door aannemer transVORM

Zijn er bepaalde eisen waar een vloer die ik wil leggen aan moet voldoen?
Die zijn er! Je vloer moet minstens 10 dB geluid kunnen dempen. Denk dus aan een goede ondervloer als je een harde vloer zoals laminaat neer wilt leggen.

 

Hoe zien de keukens eruit?
Je keuken is kaal opgeleverd. Dit betekent in het geval van De Nieuwe Eyk dat je wel keukenkastjes hebt en een wasemkap (dit is een afzuigkap zonder actieve afzuiging). Je moet dus zelf zorgen voor een tweepits elektrisch fornuis, koelkast, oven, etcetera! Let op: je kunt echt alleen een tweepits elektrisch fornuis aansluiten, meer kan het elektrische net van jouw woning niet aan.

Elke gang deelt ook een woonkeuken, deze heeft een vierpits elektrisch fornuis; daar kun je dus uitgebreider koken.

 

Hoe zit het met de gezamenlijke woonkamers?
Elke verdieping (en dus woongroep) beschikt over een gezamenlijke woonkamer met keuken. Deze wordt door de woongroep zelf ingericht. De gezamenlijke woonkamers zijn bij oplevering voorzien van een vierpits elektrisch fornuis, maar verder kan de woongroep de inrichting en aankleding samen verzinnen! Met je mede-bewoners verzorg je de inrichting – jij hebt misschien wel een paar stoelen over, en je buurman een TV.

Jouw woongroep is gezamenlijk verantwoordelijk voor het schoon en netjes houden van deze ruimte. De gangbeheerder zal hiervoor een schoonmaakplan maken.

 

Mag ik een huisdier als ik bij De Nieuwe Eyk woon?
Het is toegestaan om huisdieren te houden in je eigen woonruimte nadat je hier toestemming voor hebt gekregen. Huisdieren mogen geen overlast veroorzaken en uitsluitend in jouw woning verblijven (en niet in de gedeelde ruimtes). Dit laatste heeft te maken met eventuele allergieën en voorkeuren van je mede-woongroepbewoners.

 

Hoe zit het met internet & televisie?
Voor internet & televisie moet je zelf zorgen. Bij De Nieuwe Eyk is Ziggo infrastructuur aangelegd; je kunt dus bij Ziggo een TV & internetabonnement afsluiten.

 

Waar kan ik als bewoner mijn tweewieler stallen?
Op de binnenplaats van De Nieuwe Eyk zijn fietsenrekken geplaatst. Hier kun je je (brom)fiets of scooter veilig aan vastmaken. Ook is er een fietsenkelder gerealiseerd. Let op: in de fietsenkelder kunnen géén bromfietsen of scooters gestald worden! Deze zul je dus buiten moeten parkeren.

 

Waar kunnen auto’s geparkeerd worden bij De Nieuwe Eyk?
Aan de achterkant van De Nieuwe Eyk is er een klein parkeerterrein. Voor deze parkeerplaatsen kan je een parkeervergunning aanvragen bij de Gemeente Utrecht.

Heb je geen parkeervergunning? Dan zul je in de buurt een parkeerplaats moeten vinden.

 

Hoe zit het met mijn WoningNet inschrijftijd?
Bij het accepteren van een woning bij De Nieuwe Eyk behoud je 75% van je inschrijftijd, er komt dus 25% van je inschrijftijd te vervallen.

 

Kan ik huurtoeslag aanvragen voor een woning bij De Nieuwe Eyk?
Ja, dat kan, maar let op: dit is afhankelijk van je leeftijd en inkomen en of je bijvoorbeeld gaat samenwonen. Klik hier voor actuele informatie.

 

Ik moet een inkomensverklaring aanleveren. Betekent dit dat mijn inkomen, als ik bewoner word, elk jaar gecontroleerd zal worden?
Nee, dit is niet het geval. Je inkomen wordt éénmalig gecontroleerd tijdens de selectieprocedure, hiervoor is het aanleveren van je inkomensverklaring over het voorgaande jaar voldoende.

 

Hoe zit het met gas, water en licht?
Het maandelijkse servicekostenbedrag is inclusief gas, water en licht. Je hoeft dus niet zelf hier contracten voor af te sluiten. Wel dien je zelf een internet/tv abonnement af te sluiten.

 

Moet ik een borg betalen?
Nee, je hoeft geen borg te betalen. Wel moet je bij de sleuteluitgifte meteen je eerste maand huur plus €70,50 administratiekosten betalen. Dit bedrag kan alleen gepind worden!

 

Mag je samenwonen?
Je kunt alleen samenwonen in de twee- of driekamerwoningen. Je kunt niet samenwonen in de studio’s, deze zijn uitsluitend bestemd voor éépersoonshuishoudens.

 

Wat is de looptijd van De Nieuwe Eyk?
De looptijd van De Nieuwe Eyk is minimaal 10 jaar.

 • Eykmanlaan 72-74, 3571 JV, Utrecht
 • 102 studio’s & 8 appartementen
 • Start verhuur: februari & juli 2018
 • Looptijd: minimaal 10 jaar

  Jouw naam

  Jouw e-mail

  Jouw bericht

  COMMUNITY-INGREDIËNTEN

  Wonen in een community van Socius is vooral heel erg gezellig, omdat er veel jongeren bij elkaar wonen. Daarbij krijgen bewoners de vrijheid om samen hun eigen woonomgeving vorm te geven. Per locatie hebben we ingrediënten toegevoegd, vaak met extra oog voor de maatschappij:

  SAMEN DE LOCATIE BEHEREN

  De dagelijkse gang van zaken in het pand worden geregeld door het beheerteam. Voor bewoners, door bewoners! Lees hieronder meer over het beheerteam.

  WONEN MET STATUSHOUDERS

  Bij De Nieuwe Eyk wonen een aantal jongeren die recentelijk een verblijfsvergunning hebben gekregen. Zij kunnen, door een verwelkomende omgeving, ook hun steentje bijdragen aan de community en tegelijkertijd een extra boost krijgen in hun integratie.

  WONEN MET KWETSBARE JONGEREN

  De Nieuwe Eyk huisvest ook een kleine groep Uitstromers Maatschappelijke Opvang. Zij zijn er aan toe om weer op zichzelf te wonen. In een veilige en gezellige omgeving als De Nieuwe Eyk kunnen ze de volgende stap zetten.

  ONS BEHEERTEAM

  De Nieuwe Eyk heeft één pandbeheerder: namelijk Roel. Hij is verantwoordelijk voor de hygiëne, veiligheid en leefbaarheid van de locatie en geeft leiding aan het gangbeheer. Bewoners kunnen ook bij hem terecht met initiatieven die ten goede komen aan de wooncommunity.

  Wil je meer weten over het beheerteam of heb je een vraag aan het beheerteam? Stuur dan een mailtje naar info@denieuweeyk.nl.

  NEEM EEN KIJKJE VAN BINNEN

  WORD BEWONER VAN DE NIEUWE EYK

  Enthousiast? Like onze Facebookpagina,
  dan zie je het meteen als er een woning vrijkomt!

  De Nieuwe Eyk - Socius