WONEN IN DE NIEUWE EYK

In de bocht van de Eykmanlaan in Tuindorp vind je De Nieuwe Eyk: het nieuwste Socius woonproject in Utrecht! Sinds februari & juni 2018 hebben 110 bewoners hun intrek genomen. Samen hebben zij een levendige community gestart.

Het gebouw van De Nieuwe Eyk is een voormalig woonzorgcentrum. In samenwerking met Mitros heeft Socius het getransformeerd, zodat er een levendige woonproject is gaan ontstaan.

Bij De Nieuwe Eyk wonen vooral starters & studenten die samen met een groep statushouders en kwetsbare bewoners een community vormen. De bewoners van De Nieuwe Eyk organiseren veel samen en kunnen gebruikmaken van gezamenlijke ruimtes waar ze kunnen ontmoeten en koken, als extraatje naast hun eigen woningen!

VOOR WIE IS DE NIEUWE EYK?

De meerderheid van De Nieuwe Eyk bewoners hebben zich aangemeld via WoningNet. Ongeveer een kwart van de bewoners is statushouder of een uitstromer uit maatschappelijke opvang.

Als je bij De Nieuwe Eyk komt wonen, verwachten we van je dat je je inzet voor de community, en De Nieuwe Eyk samen met je medebewoners tot een levendig en gezellig project maakt. Naast sociaal huurders wonen er ook statushouders en kwetsbare jongeren bij het woonproject. Het doel van De Nieuwe Eyk is om alle bewoners een goede thuisbasis te geven: daarom bouwen de bewoners samen gezellig project waar ze van alles samen ondernemen. Van élke bewoner wordt dan ook verwacht dat zij zich inzetten voor hun medebewoners; dit begint bij het zijn van een goede buur.

MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN?
ZELFSTANDIGE WONING IN TUINDORP?
JE INZETTEN VOOR DE EYK COMMUNITY?
 • 102 studio’s & 8 appartementen
 • 6 woongroepen, je woont met 19 – 24 buren per woongroep.
 • Met je woongroep deel je een extra woonkeuken, deze richt elke woongroep samen in.
 • De huurprijzen zijn inclusief gas, water, licht & wasmachine gebruik. Voor internet & televisie dien je zelf een abonnement af te sluiten.
 • Bewoners van De Nieuwe Eyk kunnen huurtoeslag aanvragen.
Categorie Groottes Prijs
86 studio’s fase 1 ±25 m² Zie advertentie op WoningNet
10 studio’s fase 2 23 m² – 53 m² Zie advertentie op WoningNet
5 tweekamerapp. 54 m² – 66 m² Zie advertentie op WoningNet
2 driekamerapp. 70 m² – 74 m² Zie advertentie op WoningNet

 

Kwetsbare bewoners: Zodra er een woning vrijkomt voor deze doelgroep wordt iemand voorgedragen via Het Vierde Huis. Begeleiding kan hiervoor contact opnemen via beterwonen@hetvierdehuis.nl.

Statushouders worden exclusief aangedragen voor een woning bij De Nieuwe Eyk via Vluchtelingenwerk Utrecht of de Gemeente Utrecht.

IN EN OM DE NIEUWE EYK

 • Bewoners van De Nieuwe Eyk kunnen gebruik maken van de autoparkeerplaats achter het gebouw. Dit gaat om een beperkt aantal plaatsen.
 • Je tweewieler kun je stallen in de ondergrondse fietsenstalling of in de rekken buiten op de binnenplaats.
 • Samen met de andere Eyk-bewoners deel je wasruimtes. Op elke verdieping vind je er één!
 • Op 100 meter afstand van De Nieuwe Eyk vind je winkelcentrum De Gaard. Hartstikke handig voor de dagelijkse boodschappen!
 • Tussen De Nieuwe Eyk en De Gaard in ligt Gezondheidscentrum Prinsenhof. Hier vind je o.a. twee huisartspraktijken, een apotheek en een fysiotherapiepraktijk.
 • Met 2 minuutjes fietsen sta je in het Griftpark, waar het met lekker weer heerlijk toeven is.
 • Slechts 3 minuten langer fietsen is het bruisende centrum van Utrecht, met haar levendige horeca en uitstekende shopmogelijkheden!

 

 • Vanaf Utrecht Centraal kun je buslijn 7 nemen richting Voordorp; zo ongeveer recht voor de deur van De Nieuwe Eyk is de bushalte.
 • De Nieuwe Eyk is ook gemakkelijk bereikbaar met de auto. Met 3 minuten rijden zit je op de ring.

Enthousiast over De Nieuwe Eyk? Om hier te kunnen komen wonen moet je onderstaande aanmeld- en selectieprocedure doorlopen.

STAP 1

Herken je jezelf in de volgende twee zinnen?

 • Je bent maatschappelijk betrokken, steekt graag de handen uit de mouwen en wordt enthousiast van het opbouwen van een community samen met je buren;
 • Je bent sociaal en staat open voor mensen uit andere culturen.
 • Je hebt een maximaal jaarinkomen van €36.798,- bruto (wil je samenwonen? Dan geldt dit maximale jaarinkomen voor jullie beiden!)

Ja? Dan kun je, als er een woning vrij is, je inschrijven voor een advertentie op WoningNet. Deze advertenties staan altijd een week online! Volg de Socius Facebookpagina om een heads-up te krijgen als er een woning bij De Nieuwe Eyk beschikbaar is.

STAP 2

Heb je succesvol gereageerd op de WoningNetadvertentie? Wacht dan de looptijd af. Het maakt niet uit wanneer je gereageerd hebt op de advertentie; dit telt niet mee voor de rangschikking. Als je wordt uitgenodigd voor een informatieavond ontvang je na afloop van de advertentie een bericht hierover. Of je een uitnodiging ontvangt of niet is afhankelijk van je inschrijftijd.

Check dus even of je e-mailadres goed in je WoningNetprofiel staat, anders loop je misschien onze e-mails mis.

 

STAP 3

Een uitnodiging ontvangen? Dan zien we je op de infoavond! Hier kun je al je vragen stellen, krijg je een presentatie en hoor je meer over de verdere selectieprocedure.

Sta je wat laag op de reactielijst in WoningNet? Maar ben je wel enthousiast en uitgenodigd voor een infoavond? We raden je altijd aan om te gaan. De selectie voor de woningen van De Nieuwe Eyk is namelijk ook gebaseerd op motivatie.

Deze infoavond is verplicht: ben je niet aanwezig? Dan kom je helaas niet in aanmerking voor een woning bij De Nieuwe Eyk.

 

STAP 4

Nog steeds enthousiast na de infoavond? Dien dan jouw motivatie in en beantwoord een aantal vragen via het online formulier.

Een link en de deadline hiervoor krijg je van ons per e-mail nadat je aanwezig bent geweest op de infoavond. Niet aanwezig geweest? Dan maak je sowieso geen kans op een woning bij De Nieuwe Eyk. Motivaties worden alleen geaccepteerd via de link die je krijgt toegestuurd. Motivaties die via andere kanalen worden ingezonden kunnen niet in behandeling worden genomen.

STAP 5

Een belangrijk onderdeel van het online formulier is de financiële check. We zullen je vragen om een inkomensverklaring over het voorgaande jaar in te dienen. Dit wordt ook wel een IBRI genoemd. Zonder deze verklaring kunnen we je geen woning aanbieden.

Via Mijn Belastingdienst kun je je inkomensverklaring downloaden. Let op: hiervoor heb je een DigiD nodig! Eenmaal ingelogd op Mijn Belastingdienst kun je klikken bovenaan op het tabblad ‘Inkomstenbelasting’, dan links op ‘Belastingjaar [voorgaand jaar]’. Scroll naar beneden, en klik helemaal onderaan op ‘> Inkomen [voorgaand jaar]’. Selecteer dan in het uitgeklapte venster ‘Ik wil een inkomensverklaring afdrukken’.

Omdat de woningen van De Nieuwe Eyk sociale huurwoningen zijn mag je maximaal €36.798 bruto op jaarbasis verdienen. Let op: Wil je gaan samen wonen bij De Nieuwe Eyk? Dit maximale bedrag geldt voor jullie gezamenlijke inkomens!


STAP 6

Alles in orde? Gefeliciteerd, dan krijg je een e-mail van ons met een heleboel informatie over het contracttekenen en de sleuteluitgifte!

Heb je over één van de stappen van deze aanmeldprocedure een vraag? Stuur dan een e-mail naar het beheerteam!

 • De Nieuwe Eyk is een samenwerkingsverband tussen Socius en woningcorporatie Mitros
 • De transformatie is uitgevoerd door aannemer transVORM

Zijn er bepaalde eisen waar een vloer die ik wil leggen aan moet voldoen?
Die zijn er! Je vloer moet minstens 10 dB geluid kunnen dempen. Denk dus aan een goede ondervloer als je een harde vloer zoals laminaat neer wilt leggen.

 

Hoe zien de keukens eruit?
Je keuken is kaal opgeleverd. Dit betekent in het geval van De Nieuwe Eyk dat je wel keukenkastjes hebt en een wasemkap (dit is een afzuigkap zonder actieve afzuiging). Je moet dus zelf zorgen voor een tweepits elektrisch fornuis, koelkast, oven, etcetera! Let op: je kunt echt alleen een tweepits elektrisch fornuis aansluiten, meer kan het elektrische net van jouw woning niet aan.

Elke gang deelt ook een woonkeuken, deze heeft een vierpits elektrisch fornuis; daar kun je dus uitgebreider koken.

 

Hoe zit het met de gezamenlijke woonkamers?
Elke verdieping (en dus woongroep) beschikt over een gezamenlijke woonkamer met keuken. Deze wordt door de woongroep zelf ingericht. De gezamenlijke woonkamers zijn bij oplevering voorzien van een vierpits elektrisch fornuis, maar verder kan de woongroep de inrichting en aankleding samen verzinnen! Met je mede-bewoners verzorg je de inrichting – jij hebt misschien wel een paar stoelen over, en je buurman een TV.

Jouw woongroep is gezamenlijk verantwoordelijk voor het schoon en netjes houden van deze ruimte. De gangbeheerder zal hiervoor een schoonmaakplan maken.

 

Mag ik een huisdier als ik bij De Nieuwe Eyk woon?
Het is toegestaan om huisdieren te houden in je eigen woonruimte nadat je hier toestemming voor hebt gekregen. Huisdieren mogen geen overlast veroorzaken en uitsluitend in jouw woning verblijven (en niet in de gedeelde ruimtes). Dit laatste heeft te maken met eventuele allergieën en voorkeuren van je mede-woongroepbewoners.

 

Hoe zit het met internet & televisie?
Voor internet & televisie moet je zelf zorgen. Bij De Nieuwe Eyk is Ziggo infrastructuur aangelegd; je kunt dus bij Ziggo een TV & internetabonnement afsluiten.

 

Waar kan ik als bewoner mijn tweewieler stallen?
Op de binnenplaats van De Nieuwe Eyk zijn fietsenrekken geplaatst. Hier kun je je (brom)fiets of scooter veilig aan vastmaken. Ook is er een fietsenkelder gerealiseerd. Let op: in de fietsenkelder kunnen géén bromfietsen of scooters gestald worden! Deze zul je dus buiten moeten parkeren.

 

Waar kunnen auto’s geparkeerd worden bij De Nieuwe Eyk?
Aan de achterkant van De Nieuwe Eyk is er een klein parkeerterrein. Deze parkeerplaatsen deel je met je medebewoners.

Is er geen plek op het parkeerterrein? Dan zul je in de buurt een parkeerplaats moeten vinden.

 

Hoe zit het met mijn WoningNet inschrijftijd?
Je WoningNet inschrijftijd vervalt bij het accepteren van een woning bij De Nieuwe Eyk. Als je weer inschrijftijd wilt opbouwen, moet je je opnieuw inschrijven.

 

Kan ik huurtoeslag aanvragen voor een woning bij De Nieuwe Eyk?
Ja, dat kan, maar let op: dit is afhankelijk van je leeftijd en inkomen en of je bijvoorbeeld gaat samenwonen. Klik hier voor actuele informatie.

 

Ik moet een inkomensverklaring aanleveren. Betekent dit dat mijn inkomen, als ik bewoner wordt, elk jaar gecontroleerd zal worden?
Nee, dit is niet het geval. Je inkomen wordt éénmalig gecontroleerd tijdens de selectieprocedure, hiervoor is het aanleveren van je inkomensverklaring over het voorgaande jaar voldoende.

 

Hoe zit het met gas, water en licht?
Het maandelijkse servicekostenbedrag is inclusief gas, water en licht. Je hoeft dus niet zelf hier contracten voor af te sluiten. Wel dien je zelf een internet/tv abonnement af te sluiten.

 

Moet ik een borg betalen?
Nee, je hoeft geen borg te betalen. Wel moet bij de sleuteluitgifte meteen je eerste maand huur plus €70,50 administratiekosten betalen. Dit bedrag kan alleen gepind worden!

 

Mag je samenwonen?
Je kunt alleen samenwonen in de twee- of driekamerwoningen. Je kunt niet samenwonen in de studio’s, deze zijn uitsluitend bestemd voor éépersoonshuishoudens.

 

Wat is de looptijd van De Nieuwe Eyk?
De looptijd van De Nieuwe Eyk is minimaal 10 jaar.

 • Eykmanlaan 72-74, 3571 JV, Utrecht
 • 102 studio’s & 8 appartementen
 • Start verhuur: februari & juli 2018
 • Looptijd: minimaal 10 jaar

Jouw naam

Jouw e-mail

Jouw bericht

PROJECTINGREDIËNTEN

Wonen in een project van Socius is vooral heel erg gezellig, omdat je samen met veel anderen samenwoont. Daarbij krijgen bewoners de vrijheid om samen hun eigen woonomgeving vorm te geven. Per project hebben we ingrediënten toegevoegd, vaak met extra oog voor de maatschappij:

SAMEN HET PROJECT BEHEREN

De dagelijkse gang van zaken in het pand worden geregeld door het beheerteam. Voor bewoners, door bewoners! Lees hieronder meer over het beheerteam.

WONEN MET STATUSHOUDERS

Bij De Nieuwe Eyk wonen een aantal jongeren die recentelijk een verblijfsvergunning hebben gekregen. Zij kunnen, door een verwelkomende omgeving, ook hun steentje bijdragen aan de community en tegelijkertijd een extra boost krijgen in hun integratie.

WONEN MET KWETSBARE JONGEREN

De Nieuwe Eyk huisvest ook een kleine groep Uitstromers Maatschappelijke Opvang. Zij zijn er aan toe om weer op zichzelf te wonen. In een veilige en gezellig omgeving als De Nieuwe Eyk kunnen ze de volgende stap zetten.

ONS BEHEERTEAM

Wie werken er in het beheerteam van De Nieuwe Eyk, en wat doen zij zoal?

Pandbeheerders Larissa & Jessica zijn verantwoordelijk voor de hygiëne, veiligheid en leefbaarheid van het project. Ze geven leiding aan het gangbeheer en het schoonmaakteam.

Technisch beheerder Anke zorgt voor alle zaken op onderhoudsgebied. Tess regelt alle huurzaken. Wil je bijvoorbeeld verhuizen of kom je juist je contract tekenen? Tess is hiervoor het aanspreekpunt.

Josine zorgt voor de in- en externe communicatie van De Nieuwe Eyk. Zo verzorgt bijvoorbeeld de nieuwsbrieven en beheert ze de bewonersFacebookgroep. Ook kunnen bewoners bij haar terecht terecht met ideeën voor bewonersinitiatieven en de community; zij is namelijk ook de beheerder maatschappelijke invulling.

Wil je als (toekomstig) bewoner graag in het beheerteam of gangbeheerder worden? Stuur dan een open sollicitatie naar info@denieuweeyk.nl.

WORD BEWONER VAN DE NIEUWE EYK

Enthousiast? Like onze Facebookpagina,
dan zie je het meteen als er een woning vrijkomt!

Socius | De Nieuwe Eyk